Suradnja Sekcije za ekološku psihologiju HPD-a i Hrvatske komore arhitekata

Utorak, 14. svibnja 2019. godine, može se smatrati početkom suradnje Hrvatske komore arhitekata i Sekcije za ekološku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva. Na taj dan je u okviru gostovanja Sekcije na skupu Komore održano kratko predavanje “Psihološki otisak i ekološke posljedice arhitekture”. Reakcije na predavanje i razmijenjeni kontakti vode prema očekivanom razvoju suradnje.

Glavna tema predavanja obrađena je i kroz videoprikaz neriješenih urbanističkih problema u Zagrebu, vidljiv na linku s kratkim videom “Šepanje grada”. Nekadašnji optimističan i dugoročno planiran razvoj grada zamijenjen je tzv. neoliberalnim pristupom po kojem “investitori” optimiraju svoju dobit, a troškove i probleme svojih zahvata prebacuju u sferu javnih poslova, ne brinući za posljedice na životni prostor stanovništva.

Kroz kratak pregled prikazani su i faktori utjecaja osobina ličnosti na rad u bilo kojoj struci. Naznačen je i značaj povratne veze, povratnog utjecaja ljudi prisiljenih da žive u neprimjerenim uvjetima, na okoliš, arhitektonsku struku i prostor. Prezentacija s predavanja može se preuzeti na donjem linku, na kojem su dostupne i fotografije s ovog skupa.

https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZjEvU7ZK8XomHzcHCS7N31SXtFWfpt5UlWV

Pregled programa cijelog skupa dostupan je na stranicama Hrvatske komore arhitekata, na linku:

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/strucno-usavrsavanje/10.-zeleni-dan-hrvatske-komore-arhitekata,3630.html?fbclid=IwAR3H0ybr8RHsOefuH9Xg2NkzjJqYS5f-yTNl1Kpt9kXW5BuKmt4pqoh1ecQ

Družeći se s arhitektima, mogao sam saznati da proizvodnja tone betona ispušta u atmosferu otprilike tonu ugljičnog dioksida, a drveni neboder bahato izgrađen u Londonu ostavlja bez šume cijele regije Balkana. Ekologija nije jednostavna ni izolirana tema, a zahtijeva i formuliranje interesa i stavova svih pripadnika društva, s jednakom zastupljenošću svakog pojedinca.

Sekcija za ekološku psihologiju zahvaljuje arhitektima, inicijatoru poziva g. Kristijanu Vojniću, i g. Robertu Loheru, predsjedniku komore na pozivu za suradnju, s nadom da će se suradnja nastaviti našim ugošćavanjem na budućim konferencijama psihologa.