Uništavanje novih automobila

U članku iz 2014. godine koji je mnogima nevjerojatno otkriće, portal www.zerohedge.com otkriva sumanutu praksu industrije automobila da proizvodi mnoštvo vozila koja nikada neće naći kupca. Porazan ekološki otisak ovakve proizvodnje, potreban da se prerade rude, proizvedu dijelovi i sklopi / transportira vozilo, ostaje na kraju neiskorišten u praktičnoj primjeni čovjeka.

Ozbiljna distorzija ekonomskih načela kombiniranih s državnim poticajima, proizvođače potiče da nepotrebnom proizvodnjom pune ovakva parkirališta tisućama nepotrebnih vozila, s jedne strane čuvajući radna mjesta i izbornu bazu političara, s druge strane koristeći novac poreznih obveznika da povećaju vlastite profite. Profiti se mogu povećati i na skrivene načine – naime, ako autoindustrija gubi novac, njen vlasnik može zarađivati ako u vlasništvu ima firme dobavljača za istu tu industriju. Jednu industriju može gurnuti u stečaj ili “pokloniti” vjerovnicima, jer je u drugoj, parazitskoj, već izvukao kapital iz poslovanja na bankovne račune.

Ovakvo napuštanje i recikliranje novih, potpuno ispravnih vozila, važan je instrument klasnog rata. Ekonomski a i ekološki bi bilo mnogo racionalnije vozila praktički ustupiti svima kojima trebaju. Ako ne drugačije, novac bi se mogao izvlačiti kroz održavanje vozila ili najam, a ekološki otisak bi bio smanjen činjenicom da se vozila ne moraju ponovno proizvoditi. Za to bi, naravno, bilo potrebno utjecati i na psihologiju konzumerizma, i uvjeriti tržište da koju godinu stariji oblik karoserije s istim motorom ne znači manji ugled za kupca. Trebalo bi dakle djelovati upravo suprotno psihologiji poticanja konzumerizma kakva je na djelu danas.

Ovaj članak ZeroHedge portala je u jednom ili dva navrata diskretno kritiziran zbog navodno pogrešnih fakata, a za fotografije nekih parkirališta se tvrdilo da su to samo odlazne baze za skori ukrcaj automobila u brodove. Te su kritike zvučale samo kao pokušaj stvaranja pomutnje, nisu iznijete u važnijim medijima i brzo su utihnule a članak je, nakon višestrukih provjera, ocijenjen kao potpuno točan.

https://www.zerohedge.com/news/2014-05-16/where-worlds-unsold-cars-go-die