Kineski plan zaštite prašuma

Nacionalni plan dostizanja 200 milijuna hektara površine pod prirodnim prašumama i funkcionalnim ekosistemom

Kineske vlasti obznanile su plan zaštite i obnove nacionalnih prašuma s ciljem dosizanja površine od 200 milijuna hektara do 2035. godine.

U skladu s planom objavljenim od strane Državnog Savjeta, postupak zaštite i obnove šuma bit će proveden za sve prirodne prašume do 2020. godine.

Do 2050. godine će u potpunosti biti uspostavljen prirodni ekosustsav, čije će postojanje imati ključnu ulogu u nacionalnim ciljevima održivog razvoja.

“Plan pokazuje našu prioritetnu namjeru zaštite okoliša i ostvarenja harmoničnog suživota prirode i ljudske zajednice”, rekao je najviši službenik Nacionalne administracije za prašume i livadna područja u nedavnom intervjuu. “Također, to pokazuje i značajan doprinos Kine brizi o klimatskim promjenama, i našu posvećenost izgradnji Kine kroz prirodne ljepote i ekološki razvoj”.

Kineska je Vlada 1998. implementirala Nacionalni program zaštite prašuma u 16 provincija, uključujući Heilongjiang, Jilin, Hebei, Yunnan, Hunan i Liaoning.

Program je uključivao restrikcije rušenja šuma, zaštitu područja, pošumljavanje i brojne druge aktivnosti i politike s ciljem zaštite nacionalnih prašuma i smanjenja rizika erozije i poplava.

Kina trenutno ima 197 milijuna hektara prašuma. Kroz protekla dva desetljeća, središnja vlast je potrošila više od 400 milijardi juana (57 milijardi dolara) za zaštitu oko 129 milijuna hektara šuma, od čega je u navedenom periodu pošumljeno 28,5 milijuna hektara.

Zahvaljujući tim aktivnostima, mnoge provincije danas uživaju u rasprostranjenosti prašuma na oko 60% svoje površine.

Link na članak:

http://global.chinadaily.com.cn/a/201908/07/WS5d4a2467a310cf3e35564421.html